Струва ли си да инсталираме термопомпа за жилището?

Чували сме за иновативните системи за затопляне на водата в бойлера или за други уреди в дома, с помощта на слънчеви панели, но за термопомпи може би не знаем все още толкова много.

Иновативните системи за отопление и охлаждане, както и за затопляне на водата в домакинството, не само черпят от възобновяеми източници на енергия от природата, но и са високоефективни и спестяват значително количество от разходите. Да започнем с начина на действие на термопомпите и дали можем да си ги позволим. Термопомпите на Multiclima.bg, произведени от австрийската компания Heliotherm, представляват устройства, които преместват топлина от едно пространство в друго. Например, както е случаят с геотермалните термопомпи, те извличат топлина от земята. Тъй като температурата на определена дълбочина под земята е постоянна, то и този вид системи са много по-ефективни от въздушните, например.

Струва ли си да инсталираме термопомпа за жилището?

Термопомпите, които работят с подпочвените води, също са високо ефективни, поради същата причина. Повърхността на земята се затопля от слънцето, водата и дъждовете, което е още един фактор за енергийната ефективност на термопомпените инсталации вода-вода и земя-вода. Те, обаче изискват по-сложен монтаж и за това и техните цени са по-високи. Разходите по инсталацията, обаче бързо се оправдават, а в дългосрочен план системата излиза много икономично. Аеротермалните термопомпи или термопомпите, които работят с околния въздух, са най-лесни за монтаж и за това са и на най-ниска цена. Те са и най-масово употребявани.

Коефициентът на полезно действие на термопомпите или коефициентът на трансформация, наречен отще COP, е над 7. Той отчита количеството приета енергия в системата, спрямо количеството отдадена енергия и в случая с високоефективните термопомпени инсталации, той определено е впечатляващ. Да бъде максимално независим от цените на горивата, е мечта на всеки човек. Ето, че тя на път да се осъществи почти изцяло, стига да поискаме. За да се монтира термопомпената инсталация, обаче, е необходимо проучване и съгласуване с архитекта на сградата. Така, независимо от големината на обекта или сградата, термопомпената инсталация може да бъде максимално ефективна.

Мултиклима ЕООД е инженерна компания с многогодишен опит в изграждането на климатични и отоплителни инсталации, които са екологични и енергоспестяващи. Повече от 25 години, компанията работи в областта и има зад гърба си стотици изработени проекти. В страниците на Multiclima.bg можете да се запознаете с някои от тях, които са да се онагледят възможностите, са приведени в различни, като големина и характеристики сгради. Високотехнологичните и ефективни термопомпени ситеми от Heliotherm, излизащи на добра цена и освен това са и с добър естетически вид с характерния си изчистен дизайн. Освен това, могат и да се управляват с дистанционен web control, който е изключително удобство. Независимо за колко време отсъствате от дома или вилата, след като се върнете, можете да се насладите на приятна атмосфера, каквато сте избрали ден или два по-рано. За целта, независимо в коя точка на света се намирате, е важно да имате интернет. Вижте още за новите системи с термопомпи цени и преценете кога и как да влезете в бъдещето и вие.