Какво не знаем за Коледните подаръци?

Коледа е най-специалното време през годината, когато получаваме и даваме повече топлина и обич. Коледа мирише на домашни сладки и канела и събира цялото семейство около трапезата. Коледа е всичко това и много повече, а типичната коледна украса и подаръците за малки и големи са част от коледния дух навсякъде по света. За да намерите всичко за коледната украса на едно място с много коледно настроение и топлина, посетете новия онлайн магазин за подарък за мъж. В специалната секция отделена на светлия празник ще намерите всичко необходимо да украсите дома си и празничната трапеза. Но замисляли ли сте се откъде произлизат традициите около любимия ни празник- Коледа. Няколко любопитни факта за празника такъв, какъвто го познаваме днес:

Има много различни версии за това как и защо е започнало украсяването на елха за Коледа. Най-разпространената е,че в нощта на раждането на Христос хора от всички краища се стекли да му поднесат плодове и маслинени клонки. Вечно зеления цвят на елхата символизира вечната вяра в Христос, а звездата на върха- Витлеемската звезда, която изгряла в деня на раждането му. Първоначално коледните дръвчета били украсявани с плодове, хляб, цветни ленти и свещички. Днес я украсяваме с шарени играчки, гирлянди и разноцветни електрически лампички. Преобладаващите цветове са червено, златно и сребърно.

Традицията да се оставят подаръци под елхата датира още от зората на християнството след раждането на Исус, когато мъдреците му се поклонили и поднесли дарове. Обичаят да се слага чорап на камината идва от скандинавска легенда, която твърди, че покровителят на децата свети Николас хвърлил торба със жълтици в комина и монетите попаднали в чорап оставен над огъня, за да се суши

Дядо Коледа се смята, че е прототип на свети Николас живял през 3-4 в Кападокия. Бил щедър, добър и дълбоко религиозен човек, който раздал всичко, което имал на бедните. Образът на Дядо Коледа такъв, какъвто го познаваме всички е създаден през 19 в в САЩ.

Последните и най-модерни тенденции за коледна украса пък можете да намерите в света на празничното настроение и подаръци!