Три неща, които задължително трябва да знаеш за здравословното хранене

Живеем в ера на много информация и човек често се губи в нея. В тази кратка статия подбрахме три неща, които много хора не знаят за здравословното хранене, а трябва задължително да научат.

 1. КОНСУМАЦИЯТА НА ЯЙЦЕ ВСЕКИ ДЕН НЕ Е ОПАСНА ЗА ЗДРАВЕТО НА СЪРЦЕТО
  Ново проучване в The American Journal of Clinical Nutrition от 21 януари 2020, установява, че консумацията на едно яйце на ден не увеличава нивата на вашия холестерол или риска от сърдечни заболявания.

  Това е най-новото проучване в дългата сага от научни изследвания за яйцата. В това проучване били използвани данни на около 177,000 души от 50 страни. Мотивацията на изследователите била да проверят ефектите на яйцата върху предотвратимите заболявания, тъй като има противоречиви доказателства за тяхното въздействие върху холестерола.

  Те съобщават, че не са открили връзка между консумацията на яйца, холестерола в кръвта, преждевременната смърт и другите сърдечно-съдови заболявания. Освен това изследователите правят заключението, че няма връзка между броя на яйцата, които човек изяжда на ден и холестерола, който се озовава в кръвта му. Преди да отидете и да си направите омлет с 12 яйца, помнете, че както при всичко останало, „дозата прави отровата“. Нашият съвет e да не прекалявате. Най-важното е, че можем да балансираме нивата на холестерол с тренировки, консумация на повече фибри и зеленчуци, намаляване на телесното тегло и отказването на цигарите.

 2. НЕ ПОЗВОЛЯВАЙТЕ НА СТРАХА ОТ ПЕСТИЦИДИ ДА РАЗВАЛИ ХРАНИТЕЛНИЯ ВИ РЕЖИМ
  Ново проучване от септември 2019 съобщава, че 94 процента от диетолозите отбелязват, че страха от пестицидите върху земеделските продукти могат да бъдат бариера за консумацията на достатъчно плодове и зеленчуци.

  Кампаниите, които насърчават купуването на органични плодове и зеленчуци с по-ниско съдържание на пестициди, също допринасят за по-малко общо потребление на плодовете и зеленчуците, тъй като много хора нямат достъп или средства за закупуване на органични храни. Тук предполагаме се питате: „но не трябва ли да сме загрижени за пестицидите?“

  Краткият отговор: не. Особено ако този страх ви кара да консумирате по-малко плодове и зеленчуци. Няма проучвания, които са доказали, че органичните продукти имат по-добри ефекти за здравето от нормалните. Ако все пак сте толкова притеснени, нашият съвет е да миете плодовете и зеленчуците с ръце и студена вода в голяма купа като в нея добавите малко сода за хляб или оцет.

 3. ПИЕНЕТО НА ЧАЙ НАМАЛЯВА РИСКА ОТ СЪРДЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И ИНСУЛТ
  Ново проучване от януари 2020 показва, че хората, които пият чай три или повече пъти седмично, подобряват сърдечно-съдовото си здраве, благодарение на полифенолите (съединение, което се намира в черния и зеления чай).

  Ползите са най-силно изразени сред пиещите зелен чай. Друго важно заключение е, че ползите за здравето са по-изразени при мъжете, отколкото при жените. Според изследователите обаче, това може да се дължи на по-ниската честота на сърдечните заболявания и инсулта при жените. Ако в момента не пиете чай, но мислите за себе си в дългосрочен план, включете три или повече чаши зелен чай седмично в своята рутина. А ако направо ненавиждате чая и няма начин да започнете консумацията на чай, полифенолите могат да се намерят и в храни като червеното вино, тъмния шоколад и горските плодове.