Коли под наем с автоматична или ръчна скоростна кутия?

Все по-честа дилема пред съвременните шофьори е дали да изберат автомобил с ръчна или автоматична скоростна кутия. При наемането на автомобил шофьорите обикновено се съобразяват със старите си навици – дали са ползвали автомобил с ръчна или автоматична скоростна кутия в миналото, но и двата варианта имат определени предимства.

Коли под наем с ръчна скоростна кутия

Ръчната скоростна кутия включва съединител. За да се ускори т.е. е включена предавка, водачът трябва да натисне педала, да превключи скоростната кутия на желаната предавка и след това да освободи педала на съединителя. Механизмът на работа на ръчна скоростна кутия (кошница, ламели) се износва и с течение на времето надеждността на скоростната кутия намалява.

По-сериозни проблеми се забелязват, когато скоростният лост се движи по-трудно или когато педалът е по-тежък. При ремонт обикновено е необходима пълна подмяна, по-рядко ремонт. Въпреки това, когато всичко се събере и извади, поддръжката на ръчна скоростна кутия е все още по-евтина в сравнение с разходите, които могат да бъдат направени при обслужване на автоматична скоростна кутия.

Едно от предимствата на ръчната скоростна кутия е, че тя изпраща цялата мощност на двигателя към колелата. Освен това шофирането през зимните месеци в кола с автоматична скоростна кутия може да бъде много по-трудно и по-трудно в сравнение с превозни средства с ръчна скоростна кутия, особено когато се кара по мокри или хлъзгави пътища, покрити със сняг и лед – главно поради сцепление или плъзгане. много по-добре контролирани. . Благодарение на ръчната скоростна кутия паркирането често е много по-лесно, особено на неравен терен – нагоре или надолу. В такива ситуации при автомобил с автоматична скоростна кутия е необходима допълнителна концентрация на водача поради резките движения на автомобила при потегляне.