Как да изберем възглавница според здравословните проблеми?

Сънят е времето ни за почивка. Спим едва една трета от денонощието си и тази една трета трябва да захранва с енергия и тонус останалите две трети, в които да сме продуктивни. Особено неприятно е, когато по някаква причина се будите уморени, схванати или с болки, причинени от неудобна възглавница или матрак.

Ако знаете какви са здравословните ви проблеми или къде и какви болки най-често усещате, както през деня, така и непосредствено след сън, тогава ще знаете какви фактори да следите, когато избирате нова възглавница. Тук разглеждаме няколко често срещани здравословни проблеми и даваме някои подходящи съвети за избора на възглавница спрямо тях.

Алергия от прахови акари

Ако страдате от такава алергия е добре да избягвате всички видове пълнеж на възглавници, които развъждат прахови акари. Такава подходяща среда за акарите е гъшият пух. Насочете се към възглавница с пълнеж от мемори пяна, коприна или микрофибърни нишки Уелслийп.

Мемори пяната е материал, разработен от НАСА специално за нуждите и комфорта на астронавтите по време на полет. Тя не предразполага към развъждане на прахови акари, а формата и топлината ѝ се адаптират спрямо тялото по време на сън.

От коприна се изработват луксозните възглавници. Тя е нежен и силен материал с хипоалергични свойства, попива влагата добре и запазва телесната топлина независимо от външната температура.

Ако все пак ви липсва усещането от спането на възглавница с гъши пук, можете да се насочите към пълнеж от Уелслийп. Микрофибърните нишки Уелслийп са направени от лек, но здрав полиестер, който може да се пере и не задържа акари. Възглавниците с този пълнеж като усещане приличат много на възглавниците с гъши пух, с тази разлика, че са напълно хипоалергични.

Болки във врата

Може да има множество причини, поради които изпитвате болки във врата след сън. Те варират от спането върху неправилно избрана или стара възглавница, през неудобния матрак и стигат до неподходящата поза, в която спите.

Много често от болки във врата се оплакват хората, които предпочитат да спят по корем. Ако сте от тях, опитайте се да започнете да спите на страни или по гръб. Ще ви бъде по-лесно и удобно с анатомична възглавница. Ако все пак не можете да свикнете и се въртите често, заложете на избора на класическа възглавница с регулируема височина. Все пак независимо дали се спрете на анатомична или на класическа възглавница, най-добре изберете такава със слой мемори пяна, която да обгърне нежно врата ви, адаптирайки се по неговата форма и по този начин да намали напрежението и болката в него.

Ако все пак ви е трудно да изберете подходяща възглавница спрямо своето индивидуално здравословно състояние, консултирайте се с вашия лекар или с консултантите в по-добрите магазини. В Дормео те с удоволствие ще ви помогнат да вземете правилното решение и ще ви дадат да тествате на място възглавниците, за да прецените как ги усещате.